Kalju

Från vår balkong på jobbet ser man de flesta människor som går förbi rakt uppifrån. Jag stod i dag och tänkte på att de flesta män är skalliga. Vad beror detta på? Varför är det i huvudsak män som blir skalliga och inte kvinnor?

Jag surfade runt lite och kom fram till följande:

Manligt håravfall är den vanligaste formen av håravfall. Det orsakas av ökad känslighet av manligt könshormon i vissa områden av hårbotten. Känsligheten är ärftligt betingad.

Hur uppstår manligt håravfall?


Vissa män har områden i hårbottnen, som är särskilt känsliga för testosteron. Könshormonet får hårsäckarna att skrumpna. Slutligen blir hårsäckarna så små, att håren som tappas inte kan ersättas med nya. Hårsäckarna lever fortfarande, men klarar inte längre sin uppgift.


Mannen börjar tappa hår i 20-30-årsåldern! Sedan följer ett karaktäristiskt mönster. Först utvecklas höga tinningar; i svåra fall blir hårfästet M-format. Den så kallade Mc Donald's pannan. De hårstrån som finns kvar är ofta tunnare och växer inte lika fort som tidigare. Efter hand blir håret tunnare på toppen av huvudet och till sist smälter de två kala områdena ihop och hjässan blir skallig med en hästskoformad hårkrans runt om. (Ett munkliknande mönster...)

Kan man behandla håravfall?


Håravfallet är genetiskt betingat. Har du känsliga områden i hårbottnen kommer du i större eller mindre omfattning att tappa håret. Läkare kan erbjuda behandling, som kan göra att somliga får behålla mer hår.

Det finns olika sätt att behandla detta. Medicinsk behandling och plastkirurgi. Plastkirurgi lät väldigt komplicerat och smärtsamt. Man kan göra en hårtransplantation från nacken, man kan även ta bort en del av hårbotten(!) vilket jag tycker låter läskigt.  En annan metod är lambåkirurgi vilket är en form av sträckning av den hårbärande hårbottnen.

Vill man inte utsätta sig för detta är det skallighet, rakning, toupé eller överkammat hår som gäller.

Kvinnor kan också drabbas av håravfall, men det är dock inte lika vanligt som manligt håravfall. Kvinnor tappar oftast hår på toppen av huvudet och bara sällan utvecklas total skallighet. Utöver den behandling som redan beskrivits kan kvinnor ha nytta av antiandrogener, ämnen som hämmar effekten av manligt könshormon. De finns bland annat i form av p-piller.

Så för alla er som har undrat- nu har ni fått svaret :)

/ Ca 146 000 strån kvar på huvudet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0